SYSTO

Agentschap Ondernemen

september 1, 2008

“Bij het Agentschap Ondernemen krijgen we met zeer uiteenlopende ondernemingsvraagstukken te maken”, licht Eddy Vanschoonbeek van het Vlaams Agentschap Ondernemen te Hasselt toe. “Soms zijn het eerder eenvoudige vragen en volstaat het enige informatie op te zoeken en over te maken of door te verwijzen naar een gespecialiseerde dienstverlener. Het Agentschap Ondernemen wil de ondernemer helpen een uitweg te vinden voor alle problemen waarvoor hij komt aankloppen, maar dit ligt in een aantal gevallen niet voor de hand. Vooral organisatieproblemen zijn vaak uiterst complex.”

Van zijn Nederlandse collega’s had Eddy al gehoord over de succesvolle toepassing van organisatieopstellingen. Recentelijk kreeg hij zelf de gelegenheid om nader kennis te maken met de methode. “Ik ben met Andy Curinckx in contact gekomen. Hij nodigde mij uit voor een workshop waar we zijn methode zouden uitproberen op een concrete case. Het ging om een metaalverwerkend bedrijf dat moeilijkheden ondervond om geschikt personeel te vinden en te behouden, een probleem dat zich vandaag overigens bij meer en meer bedrijven voordoet. De methodiek leverde voor de bedrijfsleider nieuwe inzichten op over de manier waarop hij met zijn personeel omgaat. De systemische aanpak van Andy kan openingen creëren om schijnbaar onoplosbare problemen naar een begin van oplossing te laten evolueren. Volgens mij komt dit omdat de methode latente, maar belangrijke aspecten naar boven haalt. Ook voor onze organisatie Agentschap Ondernemen was de sessie bijzonder leerrijk. Tot hiertoe hadden we het probleem immers eenzijdig vanuit de bril van de bedrijfsleider bekeken. Soms volstaat dit, maar in het geval van meer ingewikkelde organisatievraagstukken moet men meerdere invalshoeken bekijken en de spelers in diverse posities durven verschuiven.”

Opvallend vond Eddy vooral de korte tijd waarop men met deze methodiek tot nieuwe inzichten komt. “Men kan over dergelijke managementproblemen uren discussiëren zonder een stap vooruit te raken. Door een aantal veranderingen in de situatie door te voeren, werkt Andy sneller en concreter. Quasi onmiddellijk komen verrassende nieuwe pistes en mogelijke uitwegen in beeld. Het lijkt wat op experimenteren, maar dat is vaak effectiever dan langdurig analyseren.”

Eddy Vanschoonbeek is accountmanager bij het Agentschap Ondernemen. Bij het Agentschap voor Ondernemen kunnen ondernemers met al hun vragen in verband met ondernemen terecht.