SYSTO

Ik vertel het je niet

april 30, 2013

“Vertel me nu eens wat jij eigenlijk doet als coach?” Ik moet bekennen dat ik worstelde met deze vraag die een klant mij onlangs stelde.
Niet omdat ik niets te zeggen heb, verhalen genoeg om uit de doeken te doen. Nee, ik worstelde omdat mijn kracht als coach niet ligt in woorden. Ik coach nu net op een andere manier.

Ik ben er, echt aanwezig, en ik neem àlles waar. Ik heb van jongs af aan waargenomen, mijn gevoel getraind tot het zo fijn getuned is dat niets mij nog ontgaat en ik er volledig op kan vertrouwen. Met die levenslange ervaring van intunen en observeren, zie ik dat we met man en macht uitleggen, overtuigen, motiveren…, maar weinig teweegbrengen bij de ander.

Hoe meer voeling ik tijdens de jaren heb gekregen met het intunen tijdens het coachen, hoe minder woorden ik gebruik. De impact van die éne vraag of opmerking die ineens spontaan in mij opkomt is zoveel groter. Er is niet meer nodig dan één zin om een wereld van verschil te maken.

Overtuigen werkt niet, hoeveel woorden je er ook aan verspilt. Vaak verbergen woorden angst. Een angst om niet gehoord te worden, om een klant te verliezen, om gezien te worden voor wie je echt bent… Let er zelf maar eens op hoe je die angst opmerkt en voélt bij de ander. Wanneer was de laatste keer dat jij zelf te veel vertelde? Wanneer probeerde je met woorden jouw angst te verbergen? Wat wilde je eigenlijk zeggen op dat moment óf net niet zeggen?

Onbewust kiezen we puur op gevoel wanneer we de juiste keuze maken. Welke klant bij SYSTO hoort, welke coachee of welk bedrijf bij ons de grootste verandering zal doormaken, dat bepaalt de klant zélf. Wie bij ons terecht komt, kiest dat op gevoel. Juist dat zorgt mee voor prachtige resultaten en een fantastische samenwerking.
Een win-win situatie waaraan we geen woorden verspillen. Als je wilt dat “het gewoon juist voelt”, dan hou je de woorden achterwege en maak je plaats voor gevoel.

Waarnemen… intunen… ruimte maken voor gevoel… die éne zin… en de tijd geven om alles binnen te laten komen. Zo coach ik. Geen dure woorden en ingewikkelde rapporten over wat ik doe. De woorden die je net gelezen hebt zeggen genoeg en als je dat ondervonden hebt, mag je het van mij gerust met duizend woorden doorvertellen.

Dít is wie ik ben, dit is hoe ik coach. Dus nee, ik vertel het je niet, maar laat het je zelf ervaren.
En hoe immens veel voldoening dat geeft… tja, daar heb ik geen woorden voor.