SYSTO

Digitaal dieet!

mei 13, 2016

Meer en meer mensen durven toegeven dat ze zoekende zijn, meer nog, ze doen wat voor velen zo moeilijk is, .. om hulp vragen. Het zijn deze mensen waar ik het privilege mee heb om, elke dag, aan de slag te mogen gaan. Naar wat zijn ze op zoek? Steeds vaker bemerk ik dat het vooral verbinding is. En om tot deze verbinding te komen zijn we tot veel bereid. We passen ons aan aan onze omgeving en aan de anderen binnen die omgeving om, na enige tijd, de binding met onszelf en wie we zijn volledig kwijt te geraken.

Onze hele maatschappij voedt dit proces. Op elk moment staan we digitaal “in verbinding”, .. chat, sms, whatsapp, facebook, twitter, instagram, telefoon. En daar houdt het niet bij op. Onze omgeving is dan ook nog eens verbaasd als we het wagen om niet meteen te reageren wanneer ze een dringende vraag via één van deze kanalen verstuurd hebben.

En zo sta ik in de file, te genieten van een fantastisch dansbaar nummertje, en terwijl ik om me heen kijk, zie ik grote auto’s, braaf aanschuivende in de rij. In elk van deze auto’s zit vaak maar 1 persoon, te tokkelen op hun smartphone om te melden dat ze in de file staan, nog vlug een gesprekje te voeren naar eender wie, om de tijd te doden, een foto van de file te posten om aan te tonen hoe lang deze wel niet is…

Waar mensen vaak niet meer bij stil staan is dat, terwijl ze zo worden opgeslorpt door dit digitaal communicatiekanaal in al zijn vormen, ze niet meer alert kunnen zijn voor de signalen van.. tja, zichzelf. We nemen amper tijd om echt even stil te staan, net als de file, en bij onszelf op zoek te gaan wat er nu in ons leeft. Zijn we gejaagd of net heel rustig? Gelukkig of net bedroefd? Wat voelen we nu, en .. waar voelen we het precies? Wat houdt ons tegen zolang uitgestelde dingen toch eens te doen? Wat willen we eigenlijk überhaupt nog graag doen?

Kijk, we leven maar 1 keer, (of voor sommige, we leven dit leven voor een welbepaalde reden) en als we blijven meedeinen op de digitale golven van informatie en het steeds bereikbaar zijn, verliezen we in dit proces maar 1 ding: ONSZELF.

Het wordt hoog tijd voor een digitaal dieet! Als je de luxe hebt om op de één of andere manier even wat tijd voor jezelf te hebben (in de file, op het toilet, een avondje alleen thuis, een wandeling in het bos,..), wil ik je echt uitnodigen om je digitale vriend thuis te laten, of uit te zetten en voor 1 keer echt in verbinding gaan, life, met diegene die dat het meeste verdient , JIJZELF.