SYSTO

Opleiding Karakterstructuren


Doelstelling

“Tear off the mask, your face is glorious.”

Rumi

Zien wat verstopt werd en horen wat niet gezegd wordt;
het is een kunst die jij kan leren!

Zien wat verstopt werd en horen wat niet gezegd wordt; het is een kunst die jij kan leren!
Hoe eenvoudig wordt het als alle signalen van de ander jou duidelijk maken welke beweging je hebt in te zetten op het juiste moment. In deze opleiding leer je die signalen zien, horen en voelen.

De rode draad doorheen deze opleiding zijn 6 karakterstructuren. Ze bieden duidelijke herkenningspunten en laten ons met een nieuwe blik kijken naar het verborgen potentieel van de ander.
Mensen zijn uniek in het verwerken van hun levensgeschiedenis. Toch zijn er een aantal overkoepelende reacties te onderscheiden. Zo heeft ieder van ons karakterstructuren gecreëerd, op een emotionele en fysieke laag die ons beletten om écht onszelf te zijn. Deze maskers zorgen voor een fragiele buffer tegen de opgelopen pijn.
Elke karakterstructuur heeft zijn schaduwkant én parelkant en deze zien, brengt ons sneller tot de kern van de zaak.

Bij het adequaat naar boven brengen van de belangrijkste thema’s, leer je systemisch kijken naar wat er van jou verwacht wordt in de begeleiding.
Dit is dé opleiding waarin je jezelf leert inzetten als je grootste tool! Het geeft voldoening om te kunnen werken op het scherp van de snee. Je neemt de ander mee naar zijn verborgen terrein waar zijn grootste potentieel ligt en zo maak jij ook jouw grootste potentieel waar.
Jouw eigen beweging, houding en emotie leer je hanteren als instrument om de essentie en loyaliteiten van je coachee of werknemer zichtbaar te maken. De loyaliteiten die we al van jongs af aannemen, bepalen onze relatie met de ander. Jouw systemische blik in (inter)actie maakt dit meteen helder en hanteerbaar voor beide partijen. Je leert efficiënt de beweging in het lichaam te lezen en aandacht te geven aan onbewuste verwoordingen.

In deze opleiding maak je diepgaand kennis met de onderstroom van overdracht en tegenoverdracht. De weerstand waar je misschien wel eens tegenaan botst, wordt dankzij deze opleiding net datgene dat je kan hanteren om tot diepgaande verandering te komen.
Deze opleiding richt zich zowel op een persoonlijke als op een professionele setting. Zo nemen leiders in organisaties ook steeds zichzelf mee in het contact met de organisatie, medewerkers, klanten enz. Inzicht in hun eigen karakterstructuur en die van anderen geeft ruimte aan de organisatie en medewerkers om te groeien. Het creëert een verbinding die opbouwend is en waarin de sterkte van elke karakterstructuur naar boven kan komen.

Deze opleiding vraagt een bereidheid om echt naar jezelf te kijken. Bij ons vind je dan ook een veilige omgeving waarin jij leert om de ander te versterken terwijl je zelf groeit.

Wat levert deze opleiding je op?

 • Je krijgt een sterker inzicht in systemisch waarnemen en de dynamieken waardoor jouw systemische intelligentie sterk groeit
 • Je kan je coachee of medewerker juister waarnemen, waardoor sneller duidelijk is wat er nodig is om het contact efficiënter en oprechter te maken
 • Je kan weerstand en overdracht aangrijpen als uitdaging tot groei zonder er in meegetrokken te worden
 • Je systemische blik op leiderschap en leiding nemen wordt verruimd
 • Je inzicht in de ander en jezelf neemt toe en blinde vlekken worden zichtbaar voor jezelf
 • Je krijgt meer voldoening uit je werk en hebt er plezier in om de ander te begeleiden naar zijn grootste groei
 • Je hebt de kans om in alle vertrouwen te reflecteren en leren over jouw vraagstukken
 • Je ontvangt de ondersteuning van de trainer en een hechte groep en komt thuis bij jezelf

Trainers
Wil je kennismaken?

Maak een afspraak En krijg al je vragen persoonlijk beantwoord


Precies de goede aanpak. Goede verhouding theorie – praktijk. Trainiers die niet enkel de theorie brengen, maar dit op een inspirerende & uitdagende manier doen zodat je zowel als cursist, maar meer nog als persoon een enorme evolutie/groei doormaakt! Top opleiding & trainers die ik dan ook zeker kan aanbevelen!- Anja Moors, Cegeka
Ellen is erin geslaagd om me doen te geloven in mezelf. Ze heeft me getoond wat mijn sterktes zijn en dat ik veel sterker ben dan ik zelf dacht. Na deze opleiding kan ik zelf op weg. Sinds lange tijd heb ik weer momenten waarop ik een intens gevoel van geluk ervaar, en dat heb ik helemaal aan haar te danken.- Kelly Vranken
Je bent er zo goed als zeker van dat je alles over jezelf weet en dan toch word je weer overdonderd door nieuwe inzichten. Dat is een opleiding bij Systo. Om nog maar te zwijgen over de kennis en het kunnen van Ellen. Dit was mijn derde opleiding bij jullie en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik heb gigantisch veel geleerd.- Dirk Hemelings
Boven verwachting. Een opleiding waarbij je aftelt naar de volgende lesdagen. Ellen is een zeer getalenteerde docente. Ze slaagt erin om de groep op de voorgrond te zetten en het leerproces centraal. Ik vond het prachtig.- Ruth Geudens
Ik heb het gevoel dat ik bij deze cursus echt naar ‘binnen’ ben gegaan, naar mezelf heb gekeken, op plaatsen gaan kijken waar ik nog nooit was geweest…Toegelaten te doorvoelen, doorworstelen, … Heb omarmd. Wat Ellen kan en doet is fantastisch. Het is het werk van een experte die er ten volle staat! Zelfs het hanteren van het zwaard heeft diepe indruk op me gemaakt 🙂- Liesbeth Denis
De inzichten die ik kreeg over de verschillende karakterstructuren, de valkuilen én de parelkanten die getoond werden, maken dat ik mezelf en mijn medemens beter begrijp. Het maakt dat ik zachter in de wereld kan staan, meer vanuit begrip en zachtheid, dan vanuit mogelijk oordeel of misnoegen. De menselijke professionaliteit van Ellen maken dat ik me durf kwetsbaar opstellen, én dat ik voldoende theorie meekrijg. Voor mij een ideale balans tussen hoofd en hart – wat zo belangrijk is als goede systemische coach. Voor mij was deze opleiding dus een topper die ik iedereen wil aanraden die de moed heeft om in zichzelf te duiken en dit dan getransformeerd mee de wereld in wil dragen via coaching .- Katrijn Desteghe
Deze opleiding systemische karakterstructuren was het perfecte vervolg op de opleidingen Professional Coaching en Masterclass Systemic Coaching. Ook hier was de boodschap om eerst in mezelf te gaan voelen, uit te dokteren hoe dit nu eigenlijk zat voor mij. Om dit dan later te kunnen inzetten bij mijn coachees.- K.D.
Wat heb ik weer geweldig veel bij geleerd! Ellen brengt dit onderwerp weer met ontzettend veel passie. Er is ruimte voor persoonlijke topics en aandacht voor het persoonlijke groeiproces en net dat maakt de opleiding karakterstructuren sterk.- E.J.
Ellen loodst je op een zeer heldere manier doorheen de verschillende maskers waarachter ieder van ons zich verschuilt. Laag per laag wordt gepeld zodat onze ware ik in beeld wordt gebracht. Door Ellens rustige en intense aanpak creëert ze een omgeving waarin ze je weet te raken zodat je blik op je innerlijke ‘ik’ wordt verruimd en je groei kan worden verder gezet. Inzicht in de karakterstructuren maakt dat je de wereld op een andere manier bekijkt. Dank je wel … wederom.- I.V.

Aanpak

Tijdens de opleiding leer je de karakterstructuren kennen en de bijhorende begeleidende beweging toepassen. Theorie wordt onmiddellijk in de praktijk toegepast met oefeningen in groep of opdrachten in kleinere groepen.
We hanteren een systemische blik doorheen de hele opleiding. De focus ligt op individuele begeleiding en het toepassen binnen organisaties en andere systemen krijgt voldoende aandacht. De opleiding is zodanig opgebouwd dat er ingezoomd wordt op specifieke cases van de cursisten.


Programma

Overkoepelende thema’s in alle modules

 • Systemische intelligentie
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Systemische loyaliteit en de doorbreken van impact hiervan op het veranderingsproces
 • Signalen herkennen van de karakterstructuren
 • Onderbroken uitreiking en nemen van eigen gemis
 • Eigen leiderschap

Module 1:

 • Inleiding in de karakterstructuren
 • Schizoïde of afwezige karakterstructuur
 • Orale of onverzadigde karakterstructuur

Module 2:

 • Symbiotische of versmeltende karakterstructuur
 • Psychopathische of wantrouwende karakterstructuur

Module 3:

 • Masochistische of opofferende karakterstructuur
 • Rigide of terughoudende karakterstructuur
 • Mannelijke en vrouwelijke dualiteit

Module 4:

 • Verbinding van de karakterstructuren
 • Geobserveerde coaching van medecursist
 • Bespreking van het persoonlijk verslag
 • Certificatie

Certificaat

Doorheen de opleiding stel je een persoonlijk verslag op met o.a. een weergave van de eigen karakterstructuren en observatie van een case.
Er worden intervisiegroepen gevormd om met medecursisten tussen de modules te oefenen en ervaringen te bespreken. Je ontvangt van de trainer opdrachten om samen of apart te vervullen, opdat het geleerde beter geïntegreerd wordt. Het vervullen van de individuele opdrachten is facultatief, deelname aan de intervisie is wel een vereiste.
Certificatie is afhankelijk van het persoonlijk verslag en integratie van het geleerde doorheen de opleiding.


Doelgroep

Deze opleiding richt zich naar zowel coaches, therapeuten en andere hulpverleners als naar leidinggevenden, HR-managers en anderen die het groeipotentieel van de ander willen vergroten, de ander op een nieuwe manier willen waarnemen en hierbij efficiënter wensen om te gaan met overdracht en weerstand.


Voorwaarden

Deze opleiding vereist de vooropleiding Opleiding Professional Coach of equivalent aan ervaring. In een persoonlijk gesprek wordt er samen gekeken of deelname aan deze opleiding mogelijk is voor jou. Je kan hiervoor best een afspraak maken.


Data & Uren

De Opleiding Karakterstructuren bestaat uit 8 dagen
De cursustijden zijn van 9u30 tot 17u
Specifieke data kan men terugvinden in de agenda


Investering

€ 2080 excl. btw, incl. catering, syllabus en coaching
10% vroegboekkorting

label-erkend-dienstverlener-kmo-portefeuille-300px


Wil je deelnemen?

Schrijf je in! In de agenda vind je een overzicht van alle data en locaties

Masterclass Oplossingsgericht Coachen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren