SYSTO

Systemische Intelligentie via Karakterstructuren


Doelstelling

“Tear off the mask, your face is glorious.”

Rumi

Zien wat verstopt werd en horen wat niet gezegd wordt;
het is een kunst die jij kan leren!

Je hebt al ervaren hoe een systemische beweging de vonk kan zijn tot groei… Hoe eenvoudig wordt het als alle signalen van de ander jou duidelijk maken welke beweging je hebt in te zetten op het juiste moment!
In deze opleiding leer je die signalen zien, horen en voelen.
Klinkt goed? Er is zelfs een bonus… Want zo wordt jouw coachee of medewerker in het contact met jou zichtbaarder, oprechter én neemt hij zijn juiste plek in. Een win-win situatie dus!
De rode draad doorheen deze opleiding zijn 6 karakterstructuren. Ze bieden duidelijke herkenningspunten en laten ons met een vernieuwende blik kijken naar het verborgen potentieel van de ander.
Mensen zijn uniek in het verwerken van hun levensgeschiedenis. Toch zijn er een aantal overkoepelende reacties te onderscheiden. Zo heeft ieder van ons een karakterstructuur gecreëerd, op een emotionele en fysieke laag die ons belet om écht onszelf te zijn. Dit masker zorgt voor een fragiele buffer tegen de opgelopen pijn.
Elke karakterstructuur heeft zijn schaduwkant én parelkant en deze zien, brengt ons dichter bij waar het echt om draait. Zo vermijd je een lang traject waarin je hard werkt met de ander, maar de essentie je telkens lijkt te ontglippen. Met de geleerde inzichten kom je wél tot de kern van de zaak.
In deze opleiding verruim je je inzicht in de karakterstructuren. Door het snel herkennen van de belangrijkste thema’s, koppelen we daaraan meteen de juiste systemische beweging. Het is dus geen klassieke, maar wél een sterke en diepere systemische kijk op de karakterstructuren die we handhaven in de opleiding.
Je leert efficiënt de beweging in het lichaam te lezen en aandacht te geven aan onbewuste verwoordingen. Met deze tools zet je je systemische blik kracht bij zodat systemische intelligentie jouw tweede en misschien wel eerste natuur kan worden.
Dit is dé opleiding waarin je jezelf leert inzetten als je grootste tool! Het geeft voldoening om te kunnen werken op het scherp van de snee. Met een onderbouwde systemische intelligentie kan jij doen wat andere coaches niet durven. Je neemt de ander mee naar zijn verborgen terrein waar zijn grootste potentieel ligt en zo maak jij ook meteen jouw grootste potentieel waar.
Het is een verrijking op elk gebied om jezelf ten volle in te kunnen zetten. Jouw eigen beweging, houding en emotie leer je hanteren als instrument om de systemische loyaliteiten van je coachee of werknemer zichtbaar te maken. De loyaliteiten die we al van jongs af aannemen, bepalen onze relatie met onze omgeving. Jouw systemische intelligentie in (inter)actie maakt dit meteen helder voor beide partijen.
In deze opleiding maak je diepgaand kennis met de onderstroom van overdracht en tegenoverdracht. Die aloude weerstand waar je bij de ander misschien wel eens tegenaan botst, die wordt zowaar je bondgenoot in de motivatie naar diepgaande verandering.
Deze opleiding richt zich zowel op een persoonlijke als op een professionele setting. Zo nemen leiders in organisaties bijvoorbeeld steeds zichzelf mee in het contact met de organisatie, medewerkers, klanten enz. Inzicht in hun eigen karakterstructuur en die van anderen geeft ruimte aan de organisatie en medewerkers om te groeien. Het creëert een verbinding die opbouwend is en waarin de sterkte van elke karakterstructuur naar boven kan komen.
Deze opleiding vraagt een bereidheid om echt naar jezelf te kijken. Bij ons vind je dan ook een veilige omgeving waarin jij leert om de ander te versterken terwijl je zelf groeit en sterker wordt.

Wat levert deze opleiding je op?

 • Je krijgt een sterker inzicht in systemisch waarnemen en de dynamieken waardoor jouw systemische intelligentie sterk groeit
 • Je kan je coachee of medewerker juister waarnemen, waardoor sneller duidelijk is wat er nodig is om het contact efficiënter en oprechter te maken
 • Je kan weerstand en overdracht aangrijpen als uitdaging tot groei zonder er in meegetrokken te worden
 • Je systemische blik op leiderschap en leiding nemen wordt verruimd
 • Je inzicht in de ander en jezelf neemt toe en blinde vlekken worden zichtbaar voor jezelf
 • Je krijgt meer voldoening uit je werk en hebt er plezier in om de ander te begeleiden naar zijn grootste groei
 • Je hebt de kans om in alle vertrouwen te reflecteren en leren over jouw vraagstukken
 • Je ontvangt de ondersteuning van de trainer en een hechte groep en komt thuis bij jezelf

Trainers
Wil je kennismaken?

Maak een afspraak En krijg al je vragen persoonlijk beantwoord


Aanpak

Tijdens de opleiding leer je facetten van systemische intelligentie volgens de karakterstructuren kennen en toepassen. Theorie wordt onmiddellijk in de praktijk toegepast met oefeningen in groep of opdrachten in kleinere groepen.
We hanteren een systemische blik doorheen de hele opleiding. De focus ligt op individuele begeleiding en het toepassen binnen organisaties en andere systemen krijgt voldoende aandacht. De opleiding is zodanig opgebouwd dat er ingezoomd wordt op specifieke cases van de cursisten.


Programma

Overkoepelende thema’s in alle modules

 • Systemische intelligentie
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Systemische loyaliteit en de doorbreken van impact hiervan op het veranderingsproces
 • Signalen herkennen van de karakterstructuren
 • Onderbroken uitreiking en nemen van eigen gemis
 • Eigen leiderschap

Module 1:

 • Inleiding in de karakterstructuren
 • Schizoïde of afwezige karakterstructuur
 • Orale of onverzadigde karakterstructuur

Module 2:

 • Symbiotische of versmeltende karakterstructuur
 • Psychopathische of wantrouwende karakterstructuur

Module 3:

 • Masochistische of opofferende karakterstructuur
 • Rigide of terughoudende karakterstructuur
 • Mannelijke en vrouwelijke dualiteit

Module 4:

 • Verbinding van de karakterstructuren
 • Geobserveerde coaching van medecursist
 • Bespreking van het persoonlijk verslag
 • Certificatie

Certificaat

Doorheen de opleiding stel je een persoonlijk verslag op met o.a. een weergave van de eigen karakterstructuren en observatie van een case.
Er worden intervisiegroepen gevormd om met medecursisten tussen de modules te oefenen en ervaringen te bespreken. Je ontvangt van de trainer opdrachten om samen of apart te vervullen, opdat het geleerde beter geïntegreerd wordt. Het vervullen van de individuele opdrachten is facultatief, deelname aan de intervisie is wel een vereiste.
Certificatie is afhankelijk van het persoonlijk verslag en integratie van het geleerde doorheen de opleiding.


Doelgroep

Deze opleiding richt zich naar zowel coaches, therapeuten en andere hulpverleners als naar leidinggevenden, HR-managers en anderen die het groeipotentieel van de ander willen vergroten, de ander op een nieuwe manier willen waarnemen en hierbij efficiënter wensen om te gaan met overdracht en weerstand.


Voorwaarden

Voorafgaand aan deze opleiding dien je de Masterclass Systemisch Coachen gevolgd te hebben bij SYSTO. Indien je elders opgeleid bent, dien je een minimum aan systemische ervaring aan te tonen tijdens een persoonlijk gesprek met de trainer en wordt er samen gekeken of deelname aan deze opleiding mogelijk is voor jou. Je kan hiervoor best een afspraak maken.


Data & Uren

Systemische Intelligentie via Karakterstructuren bestaat uit 8 dagen
De cursustijden zijn van 9u30 tot 17u
Specifieke data kan men terugvinden in de agenda


Investering

€ 2080 excl. btw, incl. catering, syllabus en coaching
10% vroegboekkorting

label-erkend-dienstverlener-kmo-portefeuille-300px


Wil je deelnemen?

Schrijf je in! In de agenda vind je een overzicht van alle data en locaties

Masterclass Oplossingsgericht Coachen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren