fbpx

Vlaams OpleidingsVerlof (VOV)

Uitbreiding Vlaams OpleidingsVerlof (VOV)

Vlaanderen beseft dat de juiste competenties ontzettend belangrijk zijn om de Vlaamse economie te doen draaien. Daarom wil ze werken aan het leerpotentieel van de werkende Vlaming en werkgevers aanmoedigen (met een aanzienlijke financiĆ«le zet) om opleidingen aan hun werknemers voor te stellen.  

2 keer recht op Vlaams OpleidingsVerlof

Een werknemer kan zowel de eigen opleidingskeuze volgen, alsook ingaan op het voorstel van zijn werkgever. Zo verdubbelt zijn recht op VOV. Een voltijds tewerkgestelde werknemer kan dan 250 VOV uren (maximaal) opnemen : 125u op eigen initiatief en 125u op initiatief van de werkgever.

De opleidingen die de werkgever voorstelt, moeten niet relateren aan de huidige job van de betrokken werknemer. Opleidingen die noodzakelijk zijn om een functie naar behoren uit te voeren, blijven ten laste van de werkgever. Het Vlaams opleidingsverlof blijft voorts een individueel recht van de werknemer. Hij kan daartoe afwezig zijn op het werk.

Vereenvoudiging voorwaarden VOV

Verder wordt de minimumvoorwaarde om aan 32 uur opleiding te voldoen aangepast. Nu gelden alle inschrijvingen, zelfs als ze afgenomen worden bij verschillende opleidingsverstrekkers. Zodoende kunnen ook meerdere korte opleidingen in aanmerking komen. Deze regelingen gelden voor het schooljaar 2021-2022.