fbpx

Insights Discovery

Persoonlijke effectiviteit

Organisaties die optimaal willen blijven functioneren, investeren in de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van hun mensen. Want het succes van elke organisatie staat of valt met de prestaties van haar medewerkers. Dus: wat hebben jouw mensen nodig om de beste versie van zichzelf te worden?

Persoonlijke effectiviteit in 4 stappen

Help medewerkers om beter te begrijpen wat hen motiveert of er juist van weerhoudt om optimaal te presteren, succesvol samen te werken en werkgelukkig te zijn.

Inzicht in eigen voorkeuren helpt mensen beter begrijpen waarom anderen zich anders gedragen. Het stelt hen in staat de onderlinge verschillen te waarderen en de diversiteit in kwaliteiten te benutten.

Wie het verschil in voorkeuren herkent, kan daar in zijn gedrag en communicatiestijl rekening mee houden. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans op verbinding en effectieve interacties.

Als mensen weten wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn, wat hen drijft en energie of juist stress geeft, kunnen ze gefocust aan de slag met hun persoonlijke groei.

De psychologie van zelfinzicht

 

 

Offerte aanvragen

Zelfinzicht

Insights Discovery biedt inzicht in persoonlijke voorkeuren. En daarmee leer je meer over jezelf dan je in eerste instantie zou denken. Hoe je besluiten neemt en het liefste (en beste) leert bijvoorbeeld. Hoe je graag met anderen communiceert. Hoe je aan anderen leiding geeft of zelf bij voorkeur aangestuurd wordt, en in welke teamrol jij het beste tot je recht komt. Maar het beeld dat we van onszelf hebben, is per definitie gekleurd. Discovery Full Circle biedt je de mogelijkheid je zelfbeeld te toetsen aan het beeld dat anderen van je hebben en te leren van 360-graden feedback. Voor wie graag nog een stap verder gaat, is er Deeper Discovery, dat inzicht biedt in diepere drijfveren en je in staat stelt werk te maken van je persoonlijke purpose en nalatenschap.

Inzicht in anderen

Zoveel mensen, zoveel voorkeuren, behoeften, wensen, verwachtingen, motiverende en demotiverende factoren enz. Inzicht in de ander maakt je relaties effectiever. Want dan kun je inspelen op wat de ander prettig vindt. In iemands hoofd kijken kan helaas niet. Maar je kunt wel leren om de voorkeuren van een ander te herkennen. Lichaamstaal, spreekstijl, interacties, leiderschapsstijl en gedrag bij stress bieden waardevolle aanwijzingen.

Afstemmen en verbinding maken

Het staat haaks op wat velen van ons van huis uit hebben meegekregen: behandel de ander zoals je zelf wilt worden behandeld. Insights motto: behandel de ander zoals de ander wil worden behandeld. Daarmee laat je zien dat je de behoeften van de ander erkent en dat je hem waardeert en respecteert om wie hij is. Alleen dan kun je elkaar écht horen, verbinding maken en een oprechte relatie aangaan. 

Effectieve interpersoonlijke communicatie

Rekening houden met andermans voorkeuren kan ook de effectiviteit van je communicatie vergroten. Het gaat bij communicatie immers niet alleen om wát je zegt, maar ook (misschien wel vooral) om hóe je dat doet. Wijkt jouw communicatiestijl te veel af van die van de ander, dan praat je letterlijk langs elkaar heen. En komt je boodschap dus niet over.

Feedback

Feedback krijgen is van onschatbare waarde voor persoonlijke ontwikkeling: het geeft je de kans om je prestaties te verbeteren en te groeien. Goede feedback leert je niet alleen wat je beter anders zou kunnen doen, maar maakt je ook bewust van blinde vlekken en onvermoede kwaliteiten. Het D4 Feedback model helpt mensen om effectief feedback te geven én ontvangen.

Actie: persoonlijke doelen stellen

Geen resultaat zonder actie. Toch is dat waar het vaak mis gaat. Bijvoorbeeld omdat mensen geen heldere doelstellingen hebben. Of worden tegengehouden door belemmerende gedachten. Een krachtig hulpmiddel om heldere doelen te stellen én te bereiken is het G-WAVE actieplan van Insights. Met behulp van alle 4 de Insights Kleuren brengt het je in 5 stappen van doel naar resultaat.

Vragen?

Ellen helpt je graag verder!

Neem contact op Bel +32 (0)11 15 15 11 Mail Ellen